Jakamisen periaate pelastaa maailman

Lehdistötiedote: Irakin sota ei ole ratkaisu, vaan resurssien jakaminen

Suomessa jaettujen lehdistötiedotteiden arkisto

share.fi – Lehdistötiedote,
julkaisuvapaa heti

Lehdistötiedote julkaistu 20.7.2003

Irakin sota ei ole ratkaisu, vaan resurssien jakaminen

Lähi-Idän kriisin laajeneminen avoimeksi sodaksi Yhdysvaltain johtaman liittouman ja Irakin välille oli selkeä merkki siitä, että suurvaltojen tämän hetkinen politiikka ei johda toivottuihin tuloksiin.

Syynä tähän on toimien eriarvoisuutta lisäävä vaikutus, jonka seurauksena maailman köyhien lukumäärä kasvoi pelkästään 1985 ja 1990 välillä yli 100 miljoonalla ihmisellä. Share Suomi r.y. kannattaa ihmisten tasa-arvoisuuden lisäämistä konkreettisin keinoin. Suurvaltojen ja länsimaiden tulee ryhtyä aktiivisesti toimiin, joilla Lähi-Itään, Afrikkaan ja köyhiin maihin taataan kaikille ravinto, asunto, terveydenhuolto ja koulutus. Tähän tavoitteeseen ei voi päästä käyttämällä jopa 140 miljardia dollaria sotatoimiin. Tavoitteen saavuttaminen voisi kuitenkin päästä alkuun, jos vastaava summa olisi käytetty hyväntekeväisyyteen kolmansien maiden kansojen hyväksi.

Nyt sodan jälkeen ei vieläkään ole liian myöhäistä muuttaa asennoitumistamme konkreetisesti oikeaan suuntaan. Noin 1,3 miljardia ihmistä elää tällä hetkellä alle yhden US dollarin päivätuloilla. Täten Yhdysvaltain 20.3. aloittaman Irakin-sodan arvioitu kustannus, jopa 140 miljardia dollaria, ruokkisi koko maapallon köyhät yli kolmen kuukauden ajan.

Kansainvälisestä taloudesta, jonka koko on 25 biljoonaa (25.000 miljardia) dollaria, tuo summa on vain puoli prosenttia. YK:n asettama tavoite 0,7% BKT:stä, vaikkei sekään vielä riitä, toisi valtavia summia kehitystyöhön ja mahdollistaisi konkreettisesti todistaa niiden toimien toimivuus. Taustatietoja: Köyhyys on kaikkein merkittävin ja näkyvin alikehittyneisyyden ilmentymä. Köyhyys liittyy erottamattomasti ihmisten kykenemättömyyteen saada: koulutusta, terveydenhuoltoa, ravintoa ja henkilökohtaista vapautta. Köyhyys on yleisempää haja-asutusalueilla (esim Intiassa 43,5% vs 33,7% kaupungeissa)

Köyhyyden esiintyminen korreloi seuraavien tekijöiden kanssa: 1) tuotannontekijöiden ja omaisuuden puute, erityisesti maan 2) pienmaanviljelijät ja maatyöläiset 3) kaupunkien harmaa sektori 4) matala koulutustaso 5) ei pääsyä rahoitukseen 6) aliravitsemus 7) suuret tulovaihtelut ja haavoittuvuus odottamattomille tekijöille 8) kykenemättömyys saada vakuutuksia

Lähde: Dr. Stephen Wheatley Price, University of Leicester, Development Economics Lecture 3 http://www.le.ac.uk/economics/swp2/ec7064lect3.pdf

Afrikassa on tällä hetkellä noin 30 miljoonaa nälkäänäkevää ihmistä. Jopa ns. hyvän sadon vuosina YK:n FAO:n (ruoka- ja maatalousorganisaation) mukaan 40 – 50 % Saharan eteläpuoleisen Afrikan ihmisistä näkevät nälkää. Afrikan maista suuri osa eivät ole ruoan suhteen omavaraisia ja joutuvat siksi turvautumaan apuun.

Syy tähän ei ole pelkästään kuivuus, vaan myös aseelliset yhteenotot, korruptio ja ruoka-avun väärinkäytöt ovat vuosi vuodelta pahentaneet tilannetta. Nobelin talouden palkinnon voittaja, ekonomisti Amartya Sen sanoo, että nälkä ja siitä seuraava aliravitsemus ovat seurausta köyhyydestä, eivätkä niinkään maan kyvyttömyydesta tuottaa tarpeeksi ravintoa.

Lähde: BBC News 12.11.2002 http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/2449527.stm

”The World Food Programme ruokkii harvempia ihmisiä siellä [Eritreassa] ja sen ruokavarastot tulevat loppumaan kahden kuukauden kuluessa. Burundissa se kykenee oman ilmoituksensa mukaan jatka-maan ruoka-apua ”neljän viikon ajan”. Pavut loppuvat Liberiassa tässä kuussa ja vilja toukokuussa. Guineassa 100.000 pakolaista voi löytää itsensä ruuatta elokuussa. Ja kuitenkaan kumpikaan niistä kahdesta hallituksesta, jotka aikovat lanseerata ”humanitaarisen sodan” ei näytä olevan kiinnostunut uhkaavista inhimillisistä katastrofeista maailman köyhimmissä maissa.”

Lähde: The Guardian 18.3.2003 http://www.guardian.co.uk/famine/story/0,12128,916288,00.htm

Suora kestolinkki tähän tiedotteeseen: //www.share.fi/tiedote-2003-07-20/

Taustatietoa:

Yli 30 vuoden ajan brittiläinen taiteilija, luennoitsija ja kirjailija Benjamin Creme on valmistellut tietä maailmanhistorian suurimmalle tapahtumalle – Maailmanopettajan Maitreyan ja Hänen ryhmänsä, Viisauden Mestareiden julkisuuteen tulolle. Miljoonat ihmiset ovat kuulleet tämän informaation ja miljoonat odottavat tätä tapahtumaa tapahtuvaksi.
Sitten 19.7.1977 Maitreya on asunut Lontoon aasialaisessa yhteisössä valmistellen julkisuuteen astumistaan. Monien eri uskontokuntien odottamana, Maailmanopettaja tunnetaan eri maailmanuskonnoissa eri nimillä kuten Kristus, Imam Mahdi, Buddha, Krishna tai Messias, mutta kaikki nämä eri nimitykset viittaavat samaan yksilöön, Maailmanopettajaan, jonka henkilökohtainen nimi on Maitreya.
Hän ei tule perustaakseen uutta uskontoa, vaan ollakseen opettaja kaikelle ihmiskunnalle. Hänen keskeinen viestinsä tiivistettynä on ”Jaa ja pelasta maailma.” Heille, jotka etsivät merkkejä Hänen tulostaan, Maitreya on manifestoinut ihmeitä kautta maailman ja siten koskettanut miljoonien sydämiä valmisteluna Hänen väistämättömälle julkisuuteen tulolleen.
Kun Maitreya ja Hänen ryhmänsä on avoimesti maailmassa ojentaen auttavan kätensä ja oppinsa meille, ihmiskunnalle taataan ei vain tie selvitä nykyongelmistaan, vaan loistokas tulevaisuus, jossa oikeudenmukaisuus ja rauha vallitsevat.

share.fi
PL 161
00211 Helsinki
www.share.fi

Sivun alkuun